Συνέδριο: Σύγχρονη Δημοκρατία, 2007

Δημοψήφισμα και Ανεξάρτητες Αρχές, Αγριά, 1-2 Ιουνίου 2007

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος πλειάδα ειδικών επιστημόνων και πολιτικών παραγόντων, καθώς επίσης παρακολουθήθηκε από εκατοντάδα πολιτών και λογίων συμπολιτών της Μαγνησίας, που αυθόρμητα προσήλθαν και ενεργά συμμετείχαν στις συζητήσεις. Ομιλητές ήταν την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που ήταν αφιερωμένη στο Δημοψήφισμα, οι διεθνούς φήμης εμπειρογνώμονες κ.κ. Ετιέν Γκριζέλ, καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, Συζέτ Σαντό, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και πρώην βουλευτής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Ελβετίας, Μάρκο Ολιβέτι, καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου Φότζια της Ιταλίας, Ανδρέας Δημητρόπουλος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας του πρώτου μετά από εβδομήντα χρόνια πανεπιστημιακού εγχειριδίου με τίτλο «Το Δημοψήφισμα» (1997), και Γεράσιμος Θεοδόσης, διδάκτορας συνταγματικού δικαίου του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, δικηγόρος και συγγραφέας.

Την δεύτερη ημέρα, που αφορούσε την θεματική «Ανεξάρτητες Αρχές και Διαφάνεια», μίλησαν οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, καθηγητής διοικητικού δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, Φώτης Κουβέλης, νομικός, βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Απόστολος Παπατόλιας, διδάκτορας συνταγματικού δικαίου στο Παρίσι και Νομάρχης Μαγνησίας. Τις συνεδρίες συντόνιζε με υποδειγματικό τρόπο ο λόγιος και δραστήριος πολιτικός της Μαγνησίας κ. Νίκος Τσούκας, επί σειρά ετών κοινοτάρχης Μακρινίτσας και σημερινός σύμβουλος του Νομάρχη Μαγνησίας.

Οι πολύωρες συνεδριάσεις με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των πιο καταρτισμένων ειδημόνων σε αυτά τα θέματα και τις ζωηρές συζητήσεις με το πολυπληθές ακροατήριο πλαισιώθηκαν από την αρχοντική χωρίς κοσμικότητες φιλοξενία των τοπικών αρχών και του οργανωτικού φορέα, του Ιδρύματος Πορφυρογένη. Μεταξύ των άλλων προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα από τον δραστήριο Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτελεού Μαγνησίας, που έδωσαν μια γεύση των άπειρων δυνατοτήτων της ελληνικής περιφέρειας αξιοποιώντας την τοπική παράδοση στο παγκοσμιοποιημένο σήμερα με προοπτική ποιότητας ζωής για το αβέβαιο μέλλον του τόπου μας μέσα στις διεθνείς συγκυρίες.

Αν χρειαζόταν να συνοψίσουμε σε μια φράση το πνεύμα του συνεδρίου, θα λέγαμε τότε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη δημοκρατία, δηλαδή καλύτερη δημοκρατία, με άλλα λόγια άμεση δημοκρατία βάσης με αυτοπρόσωπη συμμετοχή των πολιτών. Κάτι τέτοιο υλοποιείται μόνο μέσα από θεσμούς όπως είναι το Δημοψήφισμα σε συνδυασμό με την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και τις Ανεξάρτητες Αρχές που καλούνται να είναι πρωτίστως ανεξάρτητες για να δρουν στ' αλήθεια ως Αρχές προστασίας του πολίτη από την εξουσία. Συγχαίροντας το ζεύγος αυτής της πρωτοβουλίας, τους ενεργούς συμπολίτες μας κ.κ. Πορφυρογένη και Βιανέλο, ευχόμαστε ευόδωση των προσπαθειών τους με την έντυπη κυκλοφορία των πρακτικών του συνεδρίου και με την ελπίδα ότι η Αγριά θα γευθεί μελλοντικά παρόμοια πολιτιστικά δρώμενα τα οποία στοχεύουν στο πολιτικό βάθος των πραγμάτων που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας κι όχι απλώς στο επιφανειακό εύρος της επικοινωνιακής δημοσιότητας των πονηρών καιρών μας.

Μάριος Μπέγζος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών