9 Μαρτίου 2013 «ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ», Αττίκ – Χαιρόπουλος - Γιαννίδης

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013 στις 8.00 το βράδυ στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, στην προσπάθειά του να αναδείξει πρωτότυπες προσπάθειες Βολιωτών καλλιτεχνών, φιλοξενεί την καταξιωμένη σολίστ του πιάνου Καίτη Ζωνζήλου–Σαμαρτζή σε μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 8.00 το βράδυ στη Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά, με τον Τίτλο: «ΖΗΤΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ»

Θα ακουστούν συνθέσεις του Αττίκ, του Χαιρόπουλου και του Γιαννίδη με έναν ξεχωριστό τρόπο. Επιθυμία των συντελεστών της συναυλίας είναι να ξεχωρίσουν οι θεατές τα λόγια από την μουσική. Ο ακροατής πολλές φορές δε μπορεί να αποτιμήσει σωστά τα δύο σκέλη που συνθέτουν ένα τραγούδι, λόγια και Μουσική. Χωρίζοντας λοιπόν τα λόγια από τη μουσική, δίνεται η ευκαιρία στους θεατές να τα κατανοήσουν καλύτερα και  να αντιληφθούν το πώς οι συνθέτες έγραφαν τη μουσική συνοδεία για πιάνο των τραγουδιών.

Την επιμέλεια των κειμένων έχει η εκπαιδευτικός Νατάσα Ανδρίτσου.
Απαγγέλει η Θεατρολόγος–Ηθοποιός Γιώτα Θεολογίδου.
Στο τραγούδι η διπλωματούχος μονωδίας Πάτρα Μιμή.
Και φυσικά στο πιάνο η Καίτη Ζωνζήλου Σαμαρτζή.

…μιλώ για το τραγούδι σημαίνει μιλώ για τη ζωή! Ζωή χωρίς τραγούδι, μισή ζωή. Άνθρωπος άμουσος, μισός άνθρωπος. Γράφει, μεταξύ άλλων ο Β. Καπετανάκης σε ένα άρθρο του στην «Καθημερινή». Με το τραγούδι μιλούν για τους έρωτές τους οι άνθρωποι, για τις έγνοιες, τα παράπονα και τις χαρές τους. Με αυτά διασκεδάζουν. Το τραγούδι, λέει ο Αττίκ, πρέπει να το σεβόμαστε, να το διαφυλάσσουμε, να το κρατάμε σε υψηλά επίπεδα και όχι να το υποβιβάζουμε. Στον εικοστό αιώνα γεννήθηκαν και έζησαν οι τρείς μεγάλοι τροβαδούροι Αττίκ, Χαιρόπουλος και Γιαννίδης, που έκρυβαν μέσα τους τη «θεία φλόγα της τέχνης», που διακρίνει τα μεγάλα ταλέντα. Και οι τρείς είχαν την τύχη, πέρα από το ταλέντο που τους χαρίστηκε, να κάνουν τις μουσικές τους σπουδές σε διάσημα Ευρωπαϊκά Ωδεία. Έτσι εφοδιασμένοι, εκτός από ταλέντο και με κλασσικές μουσικές σπουδές, μας χάρισαν πλήθος τραγουδιών που αγαπήθηκαν, τραγουδήθηκαν και εξακολουθούν να τραγουδιούνται. Πολλοί μουσικοί τα χαρακτηρίζουν μικρά αριστουργήματα και τα τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τα «Λίντερ» του Σούμπερτ. Για όλους αυτούς τους λόγους, η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε την ομορφιά και την φινέτσα των αριστουργημάτων που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι αυτοί συνθέτες και μας δίνουν με τον τρόπο αυτό τη χαρά να ταξιδεύουμε σε μαγικά τοπία.
Για την ερμηνεία αυτών των τραγουδιών χρειάζονται μουσικές γνώσεις, που πολλές φορές δεν κατέχουν οι ερμηνευτές. Στην κατηγορία αυτή οι συνθέτες, με τους στίχους και τη μουσική τους, εκφράζουν τα βιώματά τους, τους ερωτικούς και συναισθηματικούς χτύπους της καρδιάς τους τόσο έντονα, που ο ακροατής πολλές φορές δε μπορεί να αποτιμήσει σωστά τα δύο σκέλη που συνθέτουν ένα τραγούδι. Στίχο και μουσική.
Για τούτο το λόγο, η συναυλία αυτή θα προσπαθήσει να χωρίσει τα λόγια (στίχους) από τη μουσική. Η συναυλία με αυτή τη μορφή είναι μια έμπνευση της καταξιωμένης σολίστ του πιάνου Καίτης Ζωνζήλου–Σαμαρτζή και παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα της Συναυλίας περιλαμβάνει περίπου είκοσι συνθέσεις των Αττίκ, Χαιρόπουλου και Γιαννίδη.