28 Νοέμβριος 2010 - Ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο

28 Νοέμβριος 2010 - Ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο

Ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο των E. Grieg, Cl. Debussy, Φ. Τσαλαχούρη και C. Franck θα δώσουν στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς την Κυριακή, 28.11.2010 και ώρα 20:30 ο Δημήτρης Καρακαντάς (βιολί) και ο Απόστολος Παληός (πιάνο), δυο νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες με καταγωγή από τη Θεσσαλία και ήδη μακροσκελή βιογραφικά για την ηλικία τους.

Η συναυλία εντάσσεται στη σειρά μουσικών βραδιών με νέους καλλιτέχνες, μία προσπάθεια που έχει αναλάβει το Πορφυρογένειο Ίδρυμα να γνωρίσει το κοινό του τόπου νέους προικισμένους και ήδη διεθνώς καταξιωμένους σολίστες από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από τον τόπο μας, μέσα από σημαντικά έργα της κλασσικής μουσικής φιλολογίας.

Ο Δημήτρης Καρακαντάς γεννήθηκε στην Λάρισα το 1987. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με την καθηγήτρια Α. Θεοχαροπούλου και έπειτα με τους καθηγητές Γ. Γεωργιάδη και Ελ. Βλιτσάκη. Από το Δ.Ω.Λ. επίσης απέκτησε το 2003 το πτυχίο αρμονίας. Συνέχισε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του καθηγητή Δ. Χανδράκη απ’ όπου έλαβε Δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί το 2005. Ταυτόχρονα το 2003 - 2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Graz, στην τάξη της καθηγήτριας Regina Brandstatter. Από τον Οκτώβριο του 2005 φοιτά στο Πανεπιστήμιο Μουσικής της Βιέννης, υπό τον Prof. G. Pichler και κατόπιν υπό την Joanna Madroszkiewicz, καθώς και στο τμήμα Μπαρόκ βιολιού του Konservatorium της Βιέννης στην τάξη της Ulrike Engel. Τον Ιούνιο του 2008 έγινε δεκτός κατόπιν εξετάσεων στο τμήμα Ηχοληψίας και Παραγωγής Μουσικής του ιδίου Πανεπιστημίου και φοιτά τώρα παράλληλα σε αμφότερες τις κατευθύνσεις.

Στη σύντομη μουσική πορεία του έχει πετύχει πολλές και σημαντικές διακρίσεις, όπως το Α΄ Βραβείο στο 9ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων Ταλέντων στην Μολδαβία, το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Διαγωνισμό “ΦΙΛΩΝΑ” το 2004 και την ίδια χρονιά κατετάγη 2ος στο Διαγωνισμό της YAMAHA – Music Foundation of Europe. Το 2009 απέσπασε το Γ΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του συλλόγου «Τέχνη» στη Θεσσαλονίκη.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ορχήστρα του Κ.Ω.Θ., την Ορχήστρα του Μουσικού Γυμνασίου της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας, την Ορχήστρα Νέων της Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα “Feminarte”, την Ορχήστρα του Α.Π.Θ., τη Συμφωνική Ορχήστρα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς κ.ά. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Μολδαβία κ.α.) σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Rathaus της Βιέννης και στην φημισμένη αίθουσα της Musikverein της Βιέννης. Το 2004 υπήρξε υπότροφος του συλλόγου Φίλων της Μουσικής Αθηνών (κληροδότημα Αλ. Τριάντη) για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Επίσης, από το 2007 είναι υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και για το ακαδημαϊκό έτος 2009 – 2010 έλαβε την υποτροφία του Κληροδοτήματος «Κυβέλη – Χόρν» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αθηνών για τον τομέα της Ηχοληψίας. Για το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 λαμβάνει την βιολιστική υποτροφία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια πολύ σπουδαίων βιολιστών και μουσικών όπως ο Z. Bron, L. David, A. Malikian, P. Cortinas, M. Kos, Γ. Γεωργιάδη, Γ. Δεμερτζή, Δ. Χανδράκη, Γ. Χατζηνίκου, Σ. Παπάνα κ.ά.

Ο Απόστολος Παληός γεννήθηκε στην Καρδίτσα τo 1979. Πήρε το δίπλωμα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με καθηγητή τον Τ. Σακελλάριο με άριστα παμψηφεί, διάκριση και Α΄ Βραβείο καθώς και τα Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας με «Άριστα». Συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία Ηanns Eisler του Βερολίνου με καθηγητή τον Georg Sava και στη Μουσική Ακαδημία της Λειψίας με καθηγητή τον Markus Tomas, από τις οποίες έλαβε σολιστικό δίπλωμα Master με «Άριστα παμψηφεί» και διάκριση. Επίσης, σπούδασε Διεύθυνση Ορχήστρας και Μουσική Δωματίου. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη πρώτος και υποψήφιος διδάκτωρ μουσικολογίας. Μελέτησε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως τους Aldo Ciccolini, M. Perahia, Cyprien Katsaris, Yonty Solomon, Γ. Χατζηνίκο.

Έχει υπάρξει υπότροφος των Ιδρυμάτων «Ι. Κωστόπουλου», «Κόσμος εν Αρμονία», του Κρατιδίου της Σαξωνίας, του “Friedrich Ebert Stiftung” και του Ι.Κ.Υ. Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης, ενώ τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο «Τζίνα Μπαχάουερ» από το Ίδρυμα “World in Harmony”. Τον Δεκέμβρη του 2007 η Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής του απένειμε το βραβείο του Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη της χρονιάς. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, στη Ρωσία, στην Αγγλία, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Αυστρία και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως στην Philharmonie του Βερολίνου και στο Κοnzerthaus της Bιέννης. Συμμετέχει τακτικά σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και φιλοξενήθηκε επανειλημμένα στον τύπο. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις ορχήστρες Symphonie – Orchester Berlin, Neue Elbland Philarmonie, Orchester der musikalischen Komodie Leipzig, Kαμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Σολίστες της Πάτρας, Συμφωνική Ορχήστρα Λαρίσσης, Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, κ.α. Oι εξαιρετικές καλλιτεχνικές του εμφανίσεις έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από επιφανείς κριτικούς της Ελλάδος και του εξωτερικού. Συμμετείχε σε παραγωγές CD και έχει δώσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων. Είναι μέλος του γνωστού πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD από την δισκογραφική εταιρία “Νearchos”. Παράλληλα ηχογράφησε τα πιανιστικά έργα του Έλληνα συνθέτη Λώρη Μαργαρίτη, που θα κυκλοφορήσουν το 2009 από τη Naxos στα πλαίσια της σειράς Greek Classics.

Προσεχώς επίκεινται εμφανίσεις στην Musikverein της Βιέννης, στο Wigmore Hall του Λονδίνου και στο Carnegie Hall της Ν. Υόρκης.

Πρόγραμμα Συναυλίας

E. Grieg - Sonata No.3 σε Ντο ελάσσονα Op.45 για βιολί και πιάνο
-Allegro molto ed apassionato
-Allegretto espressivo alla romanza
-Allegro animato

C. Debussy - Sonata σε Σολ ελάσσονα L140 για βιολί και πιάνο
-Allegro vivo
-Intermede: Fantasque et leger
-Finale: Tres anime

Φ. Τσαλαχούρης - Σονάτα για βιολί και πιάνο Op.37
-Andante-Allegro-Animato-Lento
-Adagio
-Vivo

C. Franck - Sonata σε Λα μείζονα για βιολί και πιάνο
-Αllegretto ben moderato
-Allegro
-Recitativo-Fantasia: Ben moderato
-Allegretto poco mosso

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.