19 Μαρτίου 2013 Ανακάλυψη του Σωματιδίου Higgs στο CERN… ίσως η Σημαντικότερη Ανακάλυψη του Αιώνα στη Φυσική

19 Μαρτίου 2013 Ανακάλυψη του Σωματιδίου Higgs στο CERN… ίσως η Σημαντικότερη Ανακάλυψη του Αιώνα στη Φυσική

Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς
Γενικό Λύκειο Αγριάς

Κύκλος Εκδηλώσεων Λόγου

«Ανακάλυψη του Σωματιδίου Higgs στο CERN… ίσως η Σημαντικότερη Ανακάλυψη του Αιώνα στη Φυσική»

Ομιλητής: Απόστολος Παναγιώτου

Το Ίδρυμα Πορφυρογένη Αγριάς σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Αγριάς σας προ-σκαλούν την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, ώρα 19.30, στο Αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος, όπου ο κ. Απόστολος Παναγιώτου, με την ομιλία του: «Ανακάλυψη του Σωματιδίου Higgs στο CERN… ίσως η Σημαντικότερη Ανακάλυψη του Αιώνα στη Φυσική» θα μας φέρει «κοντά» στα στοιχειώδη συστατικά της ύλης και θα μας ξεναγήσει στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN, όπου προετοιμάζονται για τη σημαντικότερη, ίσως, επιβεβαίωση της ανακάλυψης του αιώνα στη Φυσική, το σωματίδιο Higgs. Μεγάλη η αξία του «σωματιδίου του Θεού», μιας και θα μάς αποκαλύψει την παρουσία του πεδίου Higgs που γεμίζει όλο το Σύμπαν, δίνοντας δικαίωμα ύπαρξης σε όλα τα γνωστά στοιχειώδη σωματίδια όπως είναι τα ηλεκτρόνια, τα νετρίνα και τα κουάρκς.

Απόστολος Παναγιώτου

Το σωματίδιο Higgs, κόμπος στον κοσμικό ιστό μιας «αράχνης», με μια συγκλονιστική αντιστροφή της έννοιας του κενού, θα μας επιτρέψει να περιγράψουμε καλύτερα τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος και θα μας κάνει άξιους να κατανοήσουμε το πώς «καταφέραμε» να υπάρξουμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι. Παράλληλα θα κάνει πλούσια σε γνώση αυτή τη γενιά των Ανθρώπων, δίνοντάς μας το δικαίωμα να προβλέψουμε αν το Σύμπαν κάποτε θα χαθεί ή όχι εξαιτίας μιας «ασήμαντης διαταραχής»… Μιας διαταραχής η οποία θα ξεκινήσει από κάπου τυχαία και θα διαδοθεί παντού με την ταχύτητα του φωτός καταστρέφοντας τα πάντα…
Το μποζόνιο Higgs θα λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της γνωστής ύλης, επιτρέποντάς μας να υπερηφανευόμαστε ότι ο τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα τη βλέπαμε είναι σωστός. Αλλά ενώ η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs θα λύσει το πρόβλημα της ύπαρξης της ύλης, θα φέρει στο προσκήνιο ακόμη πιο πιεστικά μια παράξενη οντότητα, την οποία μέχρι σήμερα παντελώς αγνοούσαμε και της οποίας την παρουσία πρόσφατα αρχίσαμε να νιώθουμε γύρω μας, τη σκοτεινή ύλη! Με τις υπερσυμμετρικές της άγνωστες μέχρι στιγμής δομές και τους άγνωστους τρόπους ύπαρξής της, «νιώθουμε» να δίνει υπόσχεση στο σχηματισμό άλλων εμφανών δομών (γαλαξίες, άστρα, νεφελώματα κ.λ.π.). Επειδή λοιπόν ακόμη και μετά την ανακάλυψη του «σωματιδίου του Θεού» δε θα έχουν λυθεί τα προβλήματα ερμηνείας του Σύμπαντος, στο τέλος της ομιλίας θα γίνει αναφορά στα αναπάντητα  θεμελιακά ερωτήματα της δομής του Κόσμου μας, μερικά των οποίων ενδεχομένως να απαντηθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Απόστολος Παναγιώτου
Κατάγεται από τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου και τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου. Σπούδασε Φυσική στο Rutgers The State University, New Jersey, ΗΠΑ και πήρε το διδακτορικό του στην Πυρηνική Φυσική από το Πανεπιστήμιο Rochester της Νέας Υόρκης. Συνέχισε ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Orsay (Γαλλία). Από το 1975 μέχρι το 2010 υπήρξε Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του εργαστηρίου Πυ-ρηνικής Φυσικής. Τιμήθηκε με πολλές διεθνείς Ακαδημαϊκές διακρίσεις μεταξύ των οποίων “ΦΒΚ”, “SELMAN WAKSMAN SCHOLARSHIP” και Εμπειρίκειο Βραβείο Φυσικής. Από το 1984 ήταν επιστημονικός συνεργάτης του CERN, θέση την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Κύπρου, Αμερικής, Γαλλίας, κ.ά. υπήρξε παράλληλα Σύμβουλος σε διάφορα Υπουργεία, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. σε θέματα Πυρηνικής  Ενέργειας, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», μέλος της Ελληνικής Επιτροπής CERN, καθώς και πολλών Ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών. Είτε ως Πρόεδρος, είτε ως μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής συμμετείχε στην οργάνωση πολλών Διεθνών Συνεδρίων με διάφορα θέματα Σωματιδιακής Φυσικής και κυρίως με αντικείμενο  “STRANGENESS AND QUARK MATTER”. Έχει κάνει περισσότερες από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, είναι συγγραφέας Πανεπι-στημιακών βιβλίων, καθώς και πολλών άρθρων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Σήμερα είναι ομότιμος Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του CERN.

Βολιώτης επιστήμονας στο πείραμα CERN