Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο - 25 Νοεμβρίου 2023

Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο - 25 Νοεμβρίου 2023

Στις αρχές του 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο –λεύκωμα του Μιλτιάδη Πολύβιου.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο ίδιος ερευνητής, το βιβλίο είναι καρπός μακρόχρονης έρευνας που ξεκίνησε το 1972 και τελείωσε το 2016.
Τον θυμόμαστε ακόμα και το καλοκαίρι του 2018 να σκαρφαλώνει μαζί μας σε ξωκλήσια της Δράκειας, μετρώντας και φωτογραφίζοντας λεπτομέρειες που του είχαν ξεφύγει.
«Όπως είναι γνωστό κατά την εκατονταετία πριν την επανάσταση του 21, η ναοδομική δραστηριότητα γνώρισε μεγάλη έξαρση στα πλαίσια της πολύπλευρης ακμής που χαρακτηρίζει την εποχή αυτή την νεοελληνική κοινωνία σε όλα τα επίπεδα …..Στις Πηλιορείτικες κοινότητες που, λόγω κυρίως των ιδιαίτερων αυτοδιοικητικών προνομίων τους, βρέθηκαν στην πρωτοπορία της ακμής αυτής, η ναοδομική έξαρση υπήρξε ιδιαίτερα έντονη».

Την δραστηριότητα αυτή ο Μιλτιάδης Πολυβίου καταγράφει όχι μόνο από την σκοπιά του αρχιτέκτονα αλλά και του κοινωνικού ερευνητή. Καταγράφει και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Πήλιο την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα.
Η έκδοση είναι μία προσφορά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είχε προγραμματιστεί εκδήλωση παρουσίασης στο Πορφυρογένειο την άνοιξη του 2020,  αλλά λόγω covid  ματαιώθηκε.
Υπήρξε και δεύτερη ματαίωση λόγω των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου.

Ο Μιλτιάδης Πολυβίου γνωστός από διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, είναι Αρχιτέκτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, διπλωματούχος μεταπτυχιακών σπουδών του κλάδου Βυζαντινής Αρχαιολογίας και διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π..
Ήταν μόνιμος υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού ασχολούμενος με έργα προστασίας μνημείων, κυρίως στο χώρο του Αγίου Όρους.
Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται έρευνες για το Άγιο Όρος και το Πήλιο, ενώ ασχολείται και με θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο και τους μεταπολεμικούς ποιητές της Θεσσαλονίκης.
Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του: Το καθολικόν της Μονής Ξηροποτάμου (1999).


Το Τμήμα ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας, το Κοινωφελές Ίδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, και η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου

Σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του

Μιλτιάδη Δ. Πολυβίου

Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική στο Πήλιο
κατά τον 18ο και 19ο αιώνα (1700-1881)

Στην έδρα του Πορφυρογένειου Ιδρύματος,
οδ. Ν. Πορφυρογένη 4, Αγριά,
Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, ώρα 19:00’

Θα μιλήσουν για το βιβλίο οι Αφροδίτη Πασαλή,  Ιωάννης Βαραλής και ο συγγραφέας
Θα απευθύνουν χαιρετισμούς οι Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, Κατερίνα Πορφυρογένη, Διογένης Καραγιαννακίδης, Κερασία Γεωργίου