Πιάνο για Τέσσερα Χέρια στο Πορφυρογένειο, 26 Ιουνίου 2019

Πιάνο για Τέσσερα Χέρια στο Πορφυρογένειο, 26 Ιουνίου 2019

Πιάνο για Τέσσερα Χέρια στο Πορφυρογένειο, 26 Ιουνίου 2019 ώρα 21:00

Το πιανιστικό ντουέτο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΑΝΤΟΣ – HARALD OSSBERGER έρχεται για δεύτερη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, στο Πορφυρογένειο της Αγριάς, στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ελλάδα, που θα τους πάει μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου και στη Ρόδο. Το πρόγραμμα που παρουσιάζουν αυτή τη φορά οι δύο λαμπροί δεξιοτέχνες του πιάνου περιλαμβάνει έργα Schumann (Εικόνες από την Ανατολή, op.66), Debussy (Πρελούδιο στο απόγευμα ενός φαύνου), καθώς και μια πρωτότυπη σύνθεση του νεαρού Έλληνα μουσικού Δημ. Μούσουρα γραμμένη ειδικά για αυτούς. Στο δεύτερο μέρος θα παίξουν τη μουσική του μπαλέτου Πετρούσκα του Igor Stravinsky σε μεταγραφή για πιάνο από τον ίδιο τον συνθέτη.

Από το 2006, έτος δημιουργίας του ντουέτου, η συνάντηση δύο διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών παραδόσεων, του Έλληνα Χρήστου Μαράντου και του Αυστριακού φιλέλληνα Harald Ossberger, καθιστά το έργο τους ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οι δύο καλλιτέχνες έχουν επίσης εδραιώσει τη φήμη τους στην Αυστρία και στο εξωτερικό με καινοτόμα masterclasses μέσω  ομαδικής διδασκαλίας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΑΝΤΟΣ

Ξεκίνησε από νεαρή ηλικία την καριέρα του πιανίστα, στα 15 του κέρδισε το 1ο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό «XON» στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τον Γεώργιο Πλάτωνα και στη συνέχεια παρακολούθησε επί σειρά ετών μαθήματα με τον Max Hallecker στο Ελληνικό Ωδείο. Ακολούθησαν μαθήματα εμβάθυνσης με τον Alexander Jenner στη Βιέννη. Ολοκλήρωσε με εξαιρετική επιτυχία τις σπουδές Παιδαγωγικής Πιάνου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Καλών Τεχνών στη Βιέννη με τον καθηγητή Harald Ossberger και απέκτησε τα πτυχία Bachelor και Master με άριστα. Παράλληλα με τακτικές εμφανίσεις ως σολίστ και συνοδός συνεργάζεται με το μουσικό σύνολο »Εnsemblexxjahrhundert« και διδάσκει στη Μουσική Σχολή Johann Sebastian Bach στη Βιέννη. Επίσης δραστηριοποιείται για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, με σημαντικές πρωτοβουλίες: το 2017 διοργάνωσε στη Βιέννη το τριήμερο Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη στην Αυστριακή Ταινιοθήκη και το 2018 το τριήμερο Αφιέρωμα στο Ρήγα Βελεστινλή.

HARALD OSSBERGER

Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης με τους καθηγητές Grete Hinterhofer και Alexander Jenner, ανέπτυξε έντονη συναυλιακή δραστηριότητα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ινδία, τη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Εκτός από τη σόλο καριέρα του, ασχολείται εντατικά με τη Μουσική Δωματίου. Από το 1974 είναι μέλος του μουσικού συνόλου »Εnsemblexxjahrhundert«. Το 1978 δημιούργησε το «Concordiatrio« με τον βιολονίστα ErichSchagerl και τον τσελίστα JosefLuitz και συνεργάζεται με άλλους σημαντικούς μουσικούς.  Από το 1976 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, πλέον ως Ομότιμος Τακτικός Καθηγητής με κύριο αντικείμενο το πιάνο. Επίσης, διοργανώνει τακτικά μαθήματα και σεμινάρια στην Αυστρία και το εξωτερικό.

Η συναυλία στο Πορφυρογένειο, όπως και οι άλλες εμφανίσεις του Πιάνο Ντούο Μαράντος Όσμπεργκερ, έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Ελλάδα.