Μίλτος Λογιάδης, Χρήστος Ζερμπίνος, Νυχτερινές Εξομολογήσεις για Πιάνο και Ακορντεόν, 28 Ιουνίου 2014

Το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά, δύο σπουδαίοι μουσικοί, ο μαέστρος και πιανίστας Μίλτος Λογιάδης και ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Χρήστος Ζερμπίνος μοιράζονται με το κοινό αγαπημένες μελωδίες – δημοτικά τραγούδια στο α’ μέρος και συνθέσεις του Μ. Χατζιδάκι στο β’ – σε δική τους εμπνευσμένη, ευαίσθητη διασκευή.

Το Σάββατο 28 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στον φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγριά, δύο σπουδαίοι μουσικοί, ο μαέστρος και πιανίστας Μίλτος Λογιάδης και ο δεξιοτέχνης του ακορντεόν Χρήστος Ζερμπίνος μοιράζονται με το κοινό αγαπημένες μελωδίες – δημοτικά τραγούδια στο α’ μέρος και συνθέσεις του Μ. Χατζιδάκι στο β’ – σε δική τους εμπνευσμένη, ευαίσθητη διασκευή.

Μίλτος Λογιάδης

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Χαλανδρίου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητές τους Fritz Schieri, Max Frei, Hermann Michael, στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με διπλώματα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας και δίπλωμα Meisterklasse, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό που είχε δοθεί ποτέ από την Ακαδημία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του διορίστηκε επίκουρος καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, ενώ παράλληλα, ανέλαβε τη διεύθυνση της Χορωδίας των Μαδριγαλιστών καθώς και τη διεύθυνση της χορωδίας και της ορχήστρας της καθολικής κοινότητας του πανεπιστημίου (KHG). Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μόνιμος μαέστρος για δύο χρόνια στην όπερα του Ulm. Το 1992 επέστρεψε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι, για να συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συναυλίες και παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων ελλήνων και ξένων συνθετών, όπως την πρώτη πανελλήνια εκτέλεση της όπερας του Claude Debussy Πελλέας και Μελισσάνθη, τη Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα, το συμφωνικό έργο Οι Πλανήτες του Gustav Holst, τη Συμφωνία Turangalila του Olivier Messiaen, τα Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, Atmosphères και Lontano του Gyorgy Ligeti, αφιέρωμα με έργα του Witold Lutoslawski, την όπερα Θαϊς του Jules Massenet, καθώς και πολλά άλλα σημαντικά έργα του εικοστού αιώνα. Η δισκογραφία του συμπεριλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Ιάνη Ξενάκη, Γιάννη Χρήστου, Πέτρου Πετρίδη, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Astor Piazzolla, Mάνου Xατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργου Κουρουπού και άλλων ελλήνων και ξένων συνθετών. Εκτός από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, έχει διευθύνει επίσης την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Ορχήστρα της Όπερας του Αμβούργου, την Ορχήστρα της Βασιλικής Όπερας της Δανίας, την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα κ.ά. Ηχογράφησε για λογαριασμό του Αθήνα 2004 το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάσθηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων με την Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, και συμμετείχε στις τελετές διευθύνοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο του Σπύρου Σαμάρα. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στο μάθημα Διεύθυνσης Ορχήστρας.

Χρήστος Ζερμπίνος

Ο Χρήστος Ζερμπίνος γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε μουσική με τους καθηγητές Παπασταθοπούλου-Μαυρέα (ακορντεόν), Max Halleker (πιάνο), Κωνσταντίνο Νόνη (Ανωτέρα Θεωρητικά), Θόδωρο Αντωνίου (Σύνθεση). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σύνθεση με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και χρηματικό έπαθλο στη μνήμη Μάνου Χατζιδάκι. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε να χρησιμοποεί συστηματικά το ακορντεόν ως σολίστ. Η εμπειρία του ως ερμηνευτής σε ποικίλους μουσικούς χώρους και μουσικά ιδιώματα, τον οδήγησε να ανακαλύψει νέες τεχνικές, καινούρια εκφραστικά μέσα και να δημιουργήσει το εντελώς προσωπικό ύφος που τον χαρακτηρίζει. Με τη διπλή ιδιότητα του συνθέτη και σολίστ έχει συμπράξει με τις ορχήστρες Muchener Kammerorchester, “Sofia Soloists” of chamber Orchestra, Alea III of Boston, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, «ΚΑΜΕΡΑΤΑ» Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μπυσικής, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, Αθηναϊκή Ορχήστρα Δωματίου, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και σύνολα Μουσικής Δωματίου. Στις 22/01/07 ερμήνευσε το έργο «Kapote» για ακορντεόν και ορχ. Έγχόρδων (ΚΑΜΕΡΑΤΑ) του Giya Kancheli μετά από παραγγελία του ΟΜΜΑ σε Α’ παγκόσμια εκτέλεση. Τα περισσότερα έργα του (συμφωνικά, χορωδιακά, μουσικής δωματίου, έργα για σόλο, έργα για φωνή και ορχήστρα) είναι παραγγελίες από Ελληνες και ξένους σολίστ, ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου καθώς και αναθέσεις από διάφορους φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής της Πάτμου κ.α. Έργα του έχουν παιχτεί κατ’ επανάληψη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, και έχουν μεταδοθεί μέσω της EBU σε πολλά μέρη της Ευρώπης. Το 2007 έπαιξε σαν σολίστ στο φεστιβάλ φθινοπώρου της Βαρσοβίας. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Μέλος του Δ.Σ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του συντονιστικού οργάνου της Πανκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον πολιτισμό και ενάντια στον πόλεμο, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Στήριξης Ελλήνων Καλλιτεχνών Άσματος και Χορού, μέλος της Επιτροπής Τιμητικών Συντάξεων.