Κύκλος Εκδηλώσεων Λόγου 17 Δεκεμβρίου 2013

Το Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς και το Γενικό Λύκειο Αγριάς, συνεχίζοντας την επιτυχημένη  συνεργασία τους στο πλαίσιο του «Κύκλου Εκδηλώσεων Λόγου», σας προσκαλούν την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20.00, στο Αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος, στην παράσταση του  Γιώργου Χρονά: «Ο Κ.Π.Καβάφης στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια».

Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, που εντάσσεται στις εκδηλώσεις για το έτος Καβάφη, ο ποιητής και εκδότης Γιώργος Χρονάς δημιουργεί τη δική του ατμόσφαιρα σ΄ ένα ιδιότυπο ανοικτό μονόπρακτο, γεμάτο ποίηση και μουσική με αντηχήσεις ραδιοφωνικών εκπομπών και χαμένων φίλων.
«…Ο  Κ. Π. Καβάφης φτάνει στο Ξενοδοχείο Βαλκάνια - φανταστικό, μοναχικό ξενοδοχείο, σ' αυτό το δρόμο που πουλούν μπαχαρικά και τσάι, και ζητάει ένα δωμάτιο για 48 ώρες. Ο Γιώργος Χρονάς - δουλεύει  ρεσεψιονίστ σ' αυτό το ξενοδοχείο - του δίνει το δωμάτιο 17. Εσωτερικό. Ήσυχο. Με διπλές βελούδινες κουρτίνες.
Εκεί σ' αυτό το σκοτεινό δωμάτιο, που φωτίζεται από ένα κερί μόνο, ο ποιητής ακούει τον ρεσεψιονίστ να διαβάζει ποιήματά του. Και πέντε μουσικές. Τρία τραγούδια και δύο έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, για εκκλησιαστικό όργανο, συμπληρώνουν το μονόπρακτο.
Μια μαύρη γραβάτα, κι ένα πένθος στο μανίκι του σακακιού του ρεσεψιονίστ, και το θαύμα  των ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη…»

Γιώργος Χρονάς
Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948, στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι δύο βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Έκανε ραδιόφωνο στο Τρίτο, Δεύτερο και Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει, από τον Φεβρουάριο του 1981, το περιοδικό "Οδός Πανός", τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα". Ήταν υπεύθυνος του ενθέτου "Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων", της "Ελευθεροτυπίας" κάθε Σάββατο (2009-2011). Πήρε το 2011 το Βραβείο Καβάφη. Τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά, το 2013, για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.