«Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Χριστούγεννα!», Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

«Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Χριστούγεννα!», Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, παράσταση κούκλας από το κουκλοθεατρικό εργαστήρι του Ιδρύματος

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς γιορτάζει τα Χριστούγεννα και παρουσιάζει τη νέα του κουκλοθεατρική παράσταση «Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Χριστούγεννα!», την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο θεατράκι του Ιδρύματος στην Αγριά.

«Εδώ Λιλιπούπολη, εδώ Λιλιπούπολη, σας μιλάει ο δημοσιογράφος Μπρίνης!», κι είναι αυτό το σύνθημα για να μεταφερθούμε σε έναν κόσμο μαγικό, κάπου εκεί μεταξύ γης και ουρανού, όπου όλα είναι δυνατά! Η Λιλιπούπολη, η αγαπημένη εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, παρουσίασε τα Χριστούγεννα του 1979, ένα γιορτινό επεισόδιο για τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους της. Οι τρεις μάγοι ξεκινούν για τη Βηθλεέμ, αλλά κουρασμένοι από το μεγάλο ταξίδι, αποφασίζουν να κάνουν μια στάση. «Όποιος απόψε μόνος του τον ουρανό κοιτάει, θα δει το ελικόπτερο των μάγων να πετάει… ο χάρτης τους εβράχηκε, δεν είχανε πυξίδα και τον αστέρα χάσανε μέσα στην καταιγίδα!» Έτσι, σταματούν για λίγο στη κοσμοξακουσμένη Λιλιπούπολη, για να συναντήσουν τον αγαπημένο φίλο και συμμαθητή τους στη σχολή μαγείας, τον δόκτωρ Δρακατώρ.

Οι ήρωες της Λιλιπούπολης κι οι ιστορίες τους ήταν η πρώτη παράσταση κούκλας που παρουσίασε το κουκλοθεατρικό εργαστήρι του Πορφυρογένειου Ιδρύματος, τον Ιούνιο του 2011. Το χριστουγεννιάτικο επεισόδιο ξάφνιασε ευχάριστα τα παιδιά, που δέχτηκαν ενθουσιασμένα την πρόκληση να ζωντανέψουν ξανά τις πρώτες τους κούκλες, με μια νέα ματιά, μέσα από μια πορεία μαθητείας, πειραματισμού και μεγάλης αγάπης για το κουκλοθέατρο. Τα καινούρια επεισόδια επιλέχτηκαν ώστε να ταιριάζουν στο γιορτινό ύφος της παράστασης, κρατώντας τους αρχικούς διαλόγους των ραδιοφωνικών ηρώων. Οι κατασκευές, αν και πολύ απλές -είναι κυρίως μαρότες, κούκλες δηλαδή που στηρίζονται και κινούνται με ένα ξυλάκι-, με τους κατάλληλους χειρισμούς δίνουν ένα έντονα εκφραστικό αποτέλεσμα.

«Η τέχνη στο κουκλοθέατρο κρύβεται στη λαχτάρα να παίξεις, να ζωντανέψεις κάτι άψυχο μέσα από τη δική σου κίνηση… όσο άτεχνο κι αν είναι…» Στα χέρια των κουκλοπαικτών του εργαστηρίου, η ραδιοφωνική εκπομπή της Λιλιπούπολης αποκτά υπόσταση κι οι φωνές βρίσκουν το φυσικό χαρακτήρα του κάθε ήρωα μέσα από τη φαντασία του παιδιού που κατασκεύασε την κάθε κούκλα. Η φρεσκάδα της μουσικής και των τραγουδιών της Λιλιπούπολης μεταφέρουν έξοχα αυτό το μαγικό ξάφνιασμα σε μικρούς και μεγάλους.

Το εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς έγινε φέτος οκτώ ετών. Η πρόεδρος του Ιδρύματος Κατερίνα Πορφυρογένη, υποστηρίζει με ενθουσιασμό κάθε προσπάθεια. Η όμορφη βιβλιοθήκη του ιδρύματος είναι ο πυρήνας του εργαστηρίου. Φιλοξενεί τρία τμήματα με παιδιά όλων των ηλικιών  κι εφήβους. Το εργαστήρι κουκλοθέατρου έχει στο ενεργητικό του μια σειρά παραστάσεων που κάθε φορά προτείνουν κάτι διαφορετικό, τόσο στις επιλογές των ιστοριών, όσο και στον τρόπο προσέγγισης. Προβάλλοντας την ανακύκλωση ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύρια βάση των κατασκευών του τη μεταμόρφωση ενός «ευτελούς» υλικού σε κάτι διαφορετικό κι απρόσμενο, προτρέποντας τα παιδιά να προσεγγίσουν το θαυμαστό κόσμο της κούκλας με οδηγό τη φαντασία. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.