7 Δεκεμβρίου 2012 - Κούκλες και μαριονέτες, ο κόσμος του κουκλοθέατρου μέσα από τα μάτια των παιδιών

Εργαστήρι κουκλοθέατρου

Το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Ιδρύματος Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά γιορτάζει τα τρία του χρόνια με μία μεγάλη έκθεση.Oι κούκλες που κατασκεύασαν τα παιδιά θα παρουσιαστούν στον εκθεσιακό χώρο του Iδρύματος από τις 7 Δεκεμβρίου 2012 έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Η έκθεση με τίτλο «Κούκλες και μαριονέτες, ο κόσμος του κουκλοθέατρου μέσα από τα μάτια των παιδιών»,αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς του εργαστηρίου κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας που λειτουργεί για τρίτη συνεχή χρονιά στο φιλόξενο χώρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος. Η ψυχή του Ιδρύματος Κατερίνα Πορφυρογένη και η δασκάλα του εργαστηρίου Σταυρούλα Μαστρογιάννη, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα ταξίδι στηχώρα της αθωότητας και των παιδικών ονείρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα.

Οι πενήντα δύο μαθητές του εργαστηρίου ηλικίας τεσσάρων έως δεκατεσσάρων ετών δημιούργησαν ένα μαγικό κόσμο από κούκλες και σκηνικές κατασκευές που ξαφνιάζουν με την εφευρετικότητα και την ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιούν.

Πράγματα ευτελή και ασήμαντα στα μάτια των πολλών, αποκτούν καινούρια υπόσταση και σημασία μέσα από τη παιδική φαντασία. Εφημερίδες, χαρτόνια, κομμάτια ύφασμα, κουμπιά και καπάκια μπουκαλιών, πούλιες και κορδέλες, είναι «μικροί θησαυροί» που φτιάχνουν κάθε φορά μια καινούρια κούκλα η οποία μιλάει, χορεύει κι ονειρεύεται στο χαμόγελο του παιδιού που μόλις της έδωσε ζωή!

Οι κατασκευές των παιδιών ξεκινούν από απλές επίπεδες κούκλες, δαχτυλόκουκλες, κούκλες με όγκο και μαρότες. Ακολουθούν γαντόκουκλες, κούκλες από κάλτσα, κατασκευές από χαρτοπολτό και γιγαντόκουκλες. Οι μαριονέτες των μικρών κουκλοπαικτώνεντυπωσιάζουν με τον ευφάνταστο τρόπο κατασκευής τους.

Ξεχωριστή θέση κρατούν οι κούκλες και μέρος από τα σκηνικά των δύο επιτυχημένων παραστάσεων που έδωσε το εργαστήρι κουκλοθέατρου πέρυσι και φέτος το καλοκαίρι με τα έργα «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της σκακιέρας».

Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζεται μία σειρά φωτογραφικών-εικαστικών προσεγγίσεων με πρωταγωνιστές τις κούκλες-ήρωες των δύο παραστάσεων, μέσα από το φωτογραφικό φακό του Λευτέρη Πλαβού. Ο φωτογράφος αναζητεί το«είναι» και το «εγώ» της κούκλας, όπως προβάλλεται ανόθευτο και άδολο στις κατασκευές των παιδιών, άλλοτε ως πορτραίτο και άλλοτε μέσα από ένα αυστηρά επιλεγμένο κοντινό κάδρο που φτάνει να συνομιλεί με έργα της μοντέρνας τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro.Οι φωτογραφίες τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής, αποτυπώνοντας την «κρυφή ματιά» της κούκλας, την κρυμμένη της ψυχή που κάνει την κάθε κούκλα διαφορετική και αυθύπαρκτη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε Σάββατο και Κυριακή 5.00 έως 8.00 το απόγευμα. Πρωινές επισκέψεις από σχολεία μπορούν να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης.