26 Σεπτεμβρίου 2010 - Συναυλία Μάνου Αβαράκη

26 Σεπτεμβρίου 2010 - Συναυλία Μάνου Αβαράκη

Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση στο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αγριά, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, στις 8.30΄ το βράδυ, κάτω από τον γενικό τίτλο «Εικόνες μουσικής... σε ηχοχρωμάτων τόπους». Ο κορυφαίος Έλληνας σολίστας της φυσαρμόνικας Μάνος Αβαράκης παρουσιάζει συνθέσεις του πάνω σε ποιήματα Ελλήνων ποιητών. Ταυτόχρονα αποδίδει και λυρικές μελωδίες του διεθνούς ρεπερτορίου.

Το Μάνο Αβαράκη πλαισιώνουν τρεις εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Η Σοφία Καμαγιάννη, πιανίστρια και συνθέτης, η Άννη Ονουφρίου, τραγουδίστρια, και επιμελείται σκηνοθετικά την παράσταση και τα κείμενα έχει γράψει ο Κωνσταντίνος Θεμελής, ο οποίος τραγουδά, αφηγείται και απαγγέλλει.

Θ’ ακουστούν συνθέσεις πάνω σε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Καββαδία, του Γιάννη Σκαρίμπα κ.ά. καθώς και πασίγνωστες και αγαπημένες μελωδίες απ’ όλον τον κόσμο, όπως το Ederlezi των Ρομά της π. Γιουγκοσλαβίας, το Scarborough fair και το Greensleeves, από τη Αγγλία, η Llorona, διάσημο λαϊκό τραγούδι του Μεξικού, το Όρια μου πισουλίνα από τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, το Γιασεμί της Κύπρου και άλλα. Περιλαμβάνεται και μια μεστή αφήγηση για τη ζωή του Γάλλου συνθέτη Ερίκ Σατί.

Ο Μάνος Αβαράκης , πρωτόπαιξε φυσαρμόνικα το 1970  και  υπηρετεί ως μουσικός το νέο ελληνικό  τραγούδι από το 1973.

Η αρχή έγινε από τα ορχηστρικά σύνολα του Χρήστου Λεοντή, πάνω στο «Καπνισμένο Τσουκάλι» του αειμνήστου Νίκου Ξυλούρη. Από τότε, επίμονα και σταθερά, χρησιμοποιώντας τη φυσαρμόνικα -κατά κύριο λόγο, αλλά και τη φλογέρα- μ' έναν τρόπο εντελώς καινοτόμο για την εποχή, παίζοντας, δηλαδή, τα μέρη της όχι ως συνοδευτικά αλλά ως σολιστικά, τη μεταμόρφωσε από όργανο «φόντου» σε όργανο «πρώτου πλάνου», από όργανο συνοδείας σε όργανο με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Λεοντή σε όλα του τα έργα: «Παραστάσεις», «Αχ Έρωτα», «Μαντζουράνα στο Κατώφλι», «Πυγολαμπίδες», Έρωτας Αρχάγγελος». Ακόμη συμμετείχε στους «Μύθους μιας γυναίκας» του Μάνου Χατζηδάκη, με τη Νανά Μούσχουρη, ενώ έχει συνεργαστεί με τη Νένα Βενετσάνου και το Νότη Μαυρουδή. Από το 1996 συμμετέχει στην «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

Όπως και άλλοι μουσικοί-σολίστ, ο Μάνος Αβαράκης είχε την επιθυμία να δημιουργήσει τα δικά του τραγούδια, να συνθέσει το δικό του μέλος. Χρειάστηκαν δεκαετίες μουσικής εμπειρίας προτού η επιθυμία του αυτή έρθει στο φως. Αυτό πού τον ενδιέφερε ήταν η σύνθεση μέλους σε στίχους Ελλήνων ποιητών. Άρχισε από τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη και συνέχισε με τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη και άλλους. Δείγματα και αυτής της εργασίας θα παρουσιάσει την Κυριακή  26 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 8.30, υπό τον τίτλο «Εικόνες μουσικής... σε ηχοχρωμάτων τόπους», τα οποία πλαισιώνει με λυρικές μελωδίες από ποικίλες μουσικές παραδόσεις - αφενός διότι αυτές συνετέλεσαν στον σχηματισμό της μουσικής του προσωπικότητας, αφετέρου, διότι θέλει να δοκιμάσει δίπλα τους την αντοχή των δικών του.