1 Ιουλίου 2012 - Οι Δραπέτες της Σκακιέρας

Παράσταση Κουκλοθέατρου στο  Ίδρυμα Νικολάου & Ελένης Πορφυρογένη στην Αγριά

Το Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς παρουσιάζει την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012 στις 8.00 το απόγευμα την κουκλοθεατρική παράσταση «Οι δραπέτες της σκακιέρας».Το έργο είναι διασκευή της ομώνυμης όπερας  με λιμπρέτο του Ευγένιου Τριβιζά και μουσική του Γιώργου Κουρουπού.

Είναι μια ιστορία αγάπης, που γεννιέται και εξελίσσεται στην πολύχρωμη ατμόσφαιρα του ονείρου και του παραμυθιού, αλλά ταυτόχρονα, μέσα από αυτή, είναι η κρυφή μας τάση για φυγή ,η πεισματική αντίσταση στην καταπίεση, ο αέναος αγώνας για ελευθερία και αναζήτηση της ευτυχίας.
Μια σκακιέρα ,ένας διαρκής πόλεμος που σταματά και ξαναρχινά και δύο πιόνια, η Λευκή Βασίλισσα και ο Μαύρος Αξιωματικός ,που αποφασίζουν να δραπετεύσουν  για να βρούν και να φέρουν πίσω στον κόσμο τους  τη χαμένη ευτυχία.
-«Εξήντα τέσσερα κελιά,  αμείλικτα ,συμμετρικά ,τις μοίρες μας σφραγίζουν..»
-«Πάρε με να φύγουμε πέρα απ’τη σκακιέρα ,να πάμε εκεί που δεν έφτασε άλλο πιόνι…»
Χωρίς τον Μαύρο Αξιωματικό και τη Λευκή Βασίλισσα, το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα υπόλοιπα πιόνια είναι αποφασισμένα να βρουν και να τιμωρήσουν σκληρά τους ασυλλόγιστους δραπέτες. Έτσι ξεκινάει μια περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς και τόπους μακρινούς, καθώς κυνηγημένα από ένα γεράκι χωρίς σκιά, τα δύο παράτολμα πιόνια προσπαθούν να βρουν τον γλάρο των ονείρων, μιας και μόνο αυτός γνωρίζει το μυστικό της ευτυχίας.
Η πρώτη ανάγνωση-ακρόαση του έργου, γοήτευσε τους μικρούς κουκλοπαίκτες. Τα τριάντα πέντε παιδιά της ομάδας με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη, δούλεψαν εντατικά δύο μήνες κατασκευάζοντας με ευφάνταστο και πρωτότυπο τρόπο κούκλες και σκηνικά.  
Το  κείμενο προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ομάδας  ενώ κάποιες άριες-τραγούδια επιλέχθηκαν ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Τα παιδιά θέλησαν να δώσουν μία ακόμη διάσταση, αναθέτοντας στους δύο δραπέτες την αποστολή να επιστρέψουν και να φέρουν στον ασπρόμαυρο κόσμο της σκακιέρας την ευτυχία. Έτσι η ιστορία απέκτησε ένα διαφορετικό τέλος.

Η Λευκή Bασίλισσα και ο Μαύρος Αξιωματικός αρνούνται να υποταχθούν στη μοίρα, που τους απαγορεύει το όνειρο. Ξεκινούν να γνωρίσουν τον κόσμο «πέρα από τη σκακιέρα»,να ζήσουν την απόλυτη αλήθεια της αγάπης τους μακριά από κάθε είδους κοινωνική σύμβαση, καθωσπρεπισμό και επιβεβλημένο κανόνα που τους υποχρεώνει να λειτουργούν σαν απλά, ετεροκαθοριζόμενα πιόνια.
Γράφει ο Ευγένιος Τριβιζάς ,«Η σκακιέρα είναι η πεμπτουσία ενός αυστηρά προκαθορισμένου σύμπαντος αυθαίρετων νόμων και απαράβατων κανονισμών. Οι δύο ήρωες παραβαίνουν όλους τους κανόνες που τους χωρίζουν και τους κρατάνε σε απόσταση. Ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα. Έχουν διαφορετικό χρώμα. Εκείνος δεν είναι παρά ένας απλός αξιωματικός, ενώ εκείνη είναι Βασίλισσα και επιπλέον η γυναίκα του Βασιλιά-που όμως τη θέλει στο πλευρό του, όχι επειδή την αγαπά, αλλά επειδή του χρησιμεύει για να κερδίζει τις ατέλειωτες μάχες του. Παρ’όλα αυτά, τα δύο πιόνια αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τη σκακιέρα .Γι’ αυτό και αφιερώνω αυτό το ονειρόδραμα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να δραπετεύσουν από κάποια σκακιέρα..»
Με τους «Δραπέτες της σκακιέρας» αναρωτιέται κανείς για τους κανόνες του παιχνιδιού που ορίζει τις ζωές μας, αναρωτιέται για την απόλυτη ευτυχία, ρίχνοντας μια κρυφή ματιά στο άπιαστο και στο όνειρο.

Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη.